Römork Nedir? Sınıfları Nelerdir?

Römork, Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre, Motorlu araçla çekilen insan veya yük taşımak için imal edilmiş motorsuz araç olarak tanımlanmış, O sınıfı ile adlandırılmıştır. Ağırlıklarına göre 4 sınıfa ayrılmaktadır.

O1 Sınıfı: Yüklüyken ağırlığı, kendi kütlesi de dahil 0.75 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.

O2 Sınıfı: Yüklüyken ağırlığı, kendi kütlesi de dahil 0.75 tonu aşan,ancak 3.5 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.

O3 Sınıfı: Yüklüyken ağırlığı, kendi kütlesi de dahil 3.5 tonu aşan,ancak 10 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracıdır.

O4 Sınıfı: Yüklüyken ağırlığı, kendi kütlesi de dahil 10 tonu aşan motorsuz yük taşıma aracıdır.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre; yüklüyken ağırlığı 750 Kg’a kadar olan römorklar hafif römork olup, tescil işlemi gerekmemektedir. E Belgesi olan ve ruhsata işlenmiş çeki demiri ile birlikte, Çeken aracın plakasının çoğaltılarak (Plakayı çoğaltabilmeniz için bağlı bulunduğunuz Trafik Tescil bürosuna römork imalatçısı tarafından verilen römorka ait Tip Onay belgesini ibraz etmeniz yeterlidir.) , römorka takılması trafiğe çıkabilmesi için yeterlidir. Sürücü B sınıfı ehliyeti ile kullanabilir.

Azami yüklü ağırlığı 750 Kg. ‘ı geçen O2 sınıfı römorklar ise trafiğe çıkabilmeleri için bağımsız olarak tescil edilmeleri yani römork için de bir ruhsat çıkartılmış olması dolayısı ile çekmekte olan motorlu taşıttan farklı bir plakasının olması gerekir ve yine her yıl ayrıca vize ettirilmeleri zorunludur. Bu römorkların çekici araçtan bağımsız olarak çalışan atalet frenleri mevcut olması ve “BE” sınıfı veya “BE” sınıfını kapsayan bir ehliyetle kullanılmaları kanuni zorunluluktur.